Program ramowy szkolenia
- Wymagania prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności
- Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej dotyczące pomieszczeń, urządzeń, pracowników
- Zarządzanie personelem wg. HACCP: uprawnienia, szkolenia
- Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej od surowca do wyrobu gotowego
- Wymagania dotyczące dokumentacji: procedury, instrukcje i arkusze
- Księga HACCP – wymagane zapisy, zasady prowadzenia
- Zasady wyznaczania punktów kontrolnych (CP, PRP, OPRP)
- Identyfikacja i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli – CCP oraz ustalenie limitów krytycznych
- Monitorowanie CCP, przeprowadzanie postępowań wyjaśniających, działania korekcyjne i korygujące
- Audity i inspekcje, certyfikacja systemu
Ekspert
Szkolenie poprowadzi doktor inżynier nauk o żywności i żywieniu, biotechnolog, ekspert z zakresu standardów jakościowych HACCP i BRC. Doświadczona audytor, ekspert z zakresu produkcji żywności, od ponad 13 lat związana z branżą spożywczą. Pracowała także w obszarze produkcyjnym w branży farmaceutycznej w środowisku GMP. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Zarządzanie i organizacja produkcji oraz Psychologia zarządzania. Posiada silnie rozwinięte umiejętności rozwiązywania problemów technologicznych, technicznych, jakościowych oraz optymalizacji procesów (Lean, Kaizen, 5S), jak również implementacji nowych produktów.